zpět

5.6.2024

Všechno krmení při cvičení

Ak používam jedlo v tréningu tak štandardne odmeňujem tým čo kŕmim. Nepotrebujem tak nejako špeciálne dbať na zloženie odmien. A keď potrebujem zvýšiť motiváciu pre niektoré cviky tak kľudne použijem niečo lepšie. Ale moji psy vždy dostanú nažrať i do misky, aspoň symbolicky. Dokonca nemám problém ich nakŕmiť i ráno pred cvičením, akurát im dám toho menej. Keďže nemusím dávať pozor na ich váhu, tak to moc neriešim.

Ale rozhodne nie som zástancom kŕmenia iba za prácu. Že si pes musí všetko odcvičiť a keď nechce z nejakého dôvodu trénovať, tak nič nedostane. A to z viacerých dôvodov. Etické hľadisko - myslím, že zneužiť jednu zo základných potrieb nie je voči psom fér. Ľudia zneužívajú ochotu spolupráce psov, to že nám psy skoro všetko odpustia. Voči iným zvieratám by sme si toto nemohli dovoliť.

Hlad je stresor. Stresovaný pes nebude cvičiť ideálne. Môže kvôli tomu začať vydávať zvuky, byť hyperaktívny alebo naopak ísť do útlmu. Bohužiaľ si tieto prejavy ľudia často mýlia s drivom.Ak je pes hladný, tak sa poriadne nesústredí. Ja chcem aby môj pes premýšľal nad cvikom a nie nad odmenou. Chcem aby najviac energie dal do cvičenia a nie do toho, že konečne môže žrať. Chcem aby pes cvičil preto, že ho to cvičenie baví, že ho baví spolupráca so mnou, nie preto, že za cvik dostane nažrať.

Cvičiť iba za kŕmnu dávku a nedať ináč psovi nažrať nie je moja cesta a myslím si, že je to svojím spôsobom týranie a zneužívanie psov, nepochopenie princípov učenia a hodne zlá práca s motiváciou.

Ale samozrejme platí, že ak je pes nažraný, tak tiež to cvičenie nebude ideálne. Ľuďom väčšinou doporučujem aby pred tréningom psa nekŕmili, aby si vzali na tréning i lepšie odmeny. Ale skôr než s hladom, radšej budem pracovať so spôsobom odmeňovania, dobre nastavenými kritériami, náročnosťou prostredia.

Kde si nás můžete také očenichat

Psí škola KOIRA, s.r.o.,
Závada 71, 74719 Bohuslavice
IČ: 06873715
DIČ: CZ06873715
Mail: info@hafinder.cz

Tento web používá jen nezbytně
nutná cookies, která jsou zákonem
povolena bez odsouhlasení.

©2024 Psí škola KOIRA, s.r.o.